Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Zásah Ficovej ochranky vyvoláva otázniky: EXvyšetrovateľ sa obul do odborníkov, ktorí hovoria o amaterizme

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia, FB)

BRATISLAVA - Zásah ochranky, ktorá zasahovala pri atentáte na prieméra Slovenskej republiky Roberta Fica vyvoláva otázniky. Slovenskí analytici videli niekoľko chýb, ktoré počas ich zásahu nastali. Český expert to však vidí inak.

Atentát Juraja Cintulu na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica vyvoláva ešte stále množstvo otáznikov. Obrovskej kritike čelili najmä bezpečnostné zložky, ktoré mali za úlohu chrániť Roberta Fica. Slovenkí bezpečnostní analytici totiž spozorovali v ich zásahu niekoľko dôležitých chýb.

1. Prvý mali ísť ochrankári

Ochranka Roberta Fica stála za premiérom. Podľa slovenských analytikov mali ísť ako prví skontrolovať prostredie a priestor a až následne pustiť premiéra k ľuďom. To sa však nestalo a Robert Fico sa priblížil k plotu ako prvý, pričom jeho ochrankári stáli za ním.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

2. Ochrankár nemôže zamrznúť

Kritiku zožal aj ochrankár, ktorý stál hneď vedľa Fica. Podľa bezpečnostného analytika zamrzol a začal reagovať neskoro. To sa pri profesionálne školenom ochrankárovi nemôže podľa odboríkov stať.

Zásah Ficovej ochranky vyvoláva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto: Youtube/RTV Prievidza)

3. Strelca si mali všimnúť skôr

Slovenskí analytici ochrankárom vyčítajú aj to, že zareagovali neskoro. Strelca si mali údajne všimnúť omnoho skôr. Bezpečnostné zložky sú totiž podľa nich školení nato, aby si všimli zbraň. Okrem toho mal strelec pôsobiť zvláštne ešte pred streľbou no napriek tomu ho nik neskontroloval. Taktiež pred samotnou streľbou zakričal "Robo poď sem" avšak ani to nebrali vážne a nezasiahli.

Zásah Ficovej ochranky vyvoláva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

4. Nikto nechránil Roberta Fica

Po zaznení výstrelov sa všetci vrhli na strelca a nikto z ochrankárov nestrážil Roberta Fica. Ten na zemi ležal úplne sám, čo bola podľa cohrankárov obrovská chyba. Nielenže sa na neho nikto nehodil, aby ho chránili (pretože ochrankári by mali mať bezpečnostné vesty), ale keby bol na mieste aj druhý spolupáchateľ mal by obrovsú šancu zasiahnuť premiéra opäť. Do auta ho kládli až neskôr.

Český expert má na to iný názor

Hoci slovenskí analytici našli niekoľko chýb pri zásahu, český expert na krízové situácie Zdeněk Charvát má na to odlišný názor. Charvát ostro kritizuje slovenských analytikov a podľa neho by to neurobili lepšie. "Ja si myslím, že by som to neurobil lepšie. Analytici a experti, ktorí hovoria, že áno, si to pravdepodobne nikdy neskúsili. Ani so slepou muníciou, alebo s airsoftovou zbraňou," povedal podľa portálu idnes.cz inštruktor zo spoločnosti Hard Task.

Český expert si u zásahu našej ochranky nevšimol veľa chýb. Práve naopak. Reakčný čas, za aký dokázali strelca zneškodniť bol skutočne rýchly. „Strelec vytasil zbraň zo skrytého nosenia a vystrelil za 0,8 sekundy. Strážca reagoval za 1,2 sekundy. Pokiaľ sa nemýlim, tak všetkých päť výstrelov padlo behom 2,5 sekundy. Taká rýchlosť reakcie je veľmi slušná,“ skonštatoval Zdeněk Charvát.

Ako ďalej dodal, pre ochrankárov mohla byť náročná aj komunikácia s vládnym činiteľom. „Pôjdete za ním a poviete mu: Ideme na bežné zasadnutie, rovnako ako desaťkrát ročne posledných dvadsať rokov, nemáme indíciu o útoku a my chceme, aby si si vzal vestu, poslúchal nás a nechodil medzi ľudí. A on povie: Prečo?“

Zdeněk Charvát je bývalý český policajt, ktorý sa zúčastnil misií vo vojnových zónach v Afganistane a v Iraku ako osobný strážca. Na tejto pozícii strávil množstvo rokov. Okrem toho taktiež pôsobil ako medik a neskôr ako velitel medzinárodného tímu ochranky VIP osôb. Je autorom odborných manuálov a na kurzoch jeho firmy Hard Task prednáša o poznatkoch z praxe.

Viac o téme: OchrankaAnalyticiRobert FicoHandlováBezpečnostné zložky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu